Otroctví dnes

Mnoho lidí si myslí, že obchodování s otroky je pouze historie. Něco, co už dávno vymizelo. Ale jaká je skutečnost?
Pravda je, že dnes je na světě více otroků, než při transatlantickém obchodu s otroky. Přibližné číslo, které v dnešní době udává počet obětí novodobého otroctví, je více jak 27 000 000 (podle nejnovějších průzkumů - 29 800 000).
Tyto děti jsou často odkupováni jako levná pracovní síla do různých továren, jako jsou například na výrobu na cigaret, kde musí svými malými prstíčky balit obrovské množství těchto výrobků. A když náhodou nesplní denní normu... jsou krutě potrestány.

 

Jak se někdo může stát obětí novodobého otroctví?

Je to úplně prosté!Většinou jsou to děti, které nemají žádnou rodinu a tudíš je ani nikdo nebude hledat. A nebo je to právě rodina, kdo je do otroctví prodá. Třeba kvůli tomu, že nemají peníze a tohle aspoň částečně pokryje rodinné výdaje, a nebo to udělají nechtěně. Když za nimi například přijde známý a řekne jim, že jejich dítěti zaplatí prestižní školu a že se o něj postará, nadšení rodiče mu ho svěří s důvěrou, že z dítěte jednou "něco bude". Problém nastane až tehdy, kdy se z dobrého přítele vyklube kupec s otroky a dítě pak někomu prodá za docela slušné peníze. Často pak o dítěti už nikdy nikdo neslyší.
Není dost otřesné představit si, že jsou na tom někteří lidé tak špatně, že musí své vlastní dítě prodat i přes to, že nechtějí?
Je tu ale přece jen nějaká naděje na záchranu těchto lidí. Existují organizace a kampaně, které otroky vysvobozují i v dnešní době. Jednou z nich je i například kampaň mladého kluka jménem Zach Hunter. Když se dozvěděl o problémech dnešního obchodu s otroky, založil studentskou kampaň LC2LC (Loose Change to Loosen Chains = i pár drobných může uvolnit řetězy), která vybírá po celém světě drobné peníze, za které pak odkupuje otroky a dává jim svobodu. Tenhle zdánlivě obyčejný teenager se dozvěděl o problému novodobého otroctví a rozhodl se, že to tak nenechá. Je dobrým příkladem toho, že bojovat může opravdu každý. Díky jeho knize se o tomto problému může dozvědět mnoho lidí a společně můžeme bojovat proti silnému nepříteli jménem novodobé otroctví. Dokud jsem si jí nepřečetla, vůbec jsem netušila, že existuje i dnes něco tak krutého. Uplně to změnilo můj pohled na svět a lidi okolo sebe. (Zach Hunter - Změň to TY - Be the change).

 

Boj za otroctví v historii

Mnoho významných lidí historie se zasloužilo o zrušení otroctví a osvobozování otroků. Určitě vám řeknou něco jména, jako je William Wilberforce nebo Abraham Lincoln. Všichni tito lidé byli abolicionisté (abolicionista je člověk, který bojuje proti otroctví) a neměli to zrovna lehké. Důležité ale je, že to nevzdali a díky nim je teď na světě "jen" 27 000 000 obětí novodobého otroctví.

Abraham Lincol napsal:
"Kdykoli slyším, jak někdo obhajuje otroctví, mám sto chutí postarat se o to, aby si ho osobně vyzkoušel."

 

O novodobém otroctví v češtině...