Otroctví je i v ČR

Kdykoli jsem se zmínila někomu o tom, že i v dnešní době existují formy novodobého otroctví, tak mi řekl, že s tímhle bych mohla uspět možná tak v Africe. Několik mých přátel se se mnou bavilo o tom, že lidi v naší zemi nezajímají problémy ostatních a nechtějí nikomu pomáhat. Ale já jsem stále přesvědčena o tom, že my nejsme tak nevšímaví a neochotní pomoci. Naopak si myslím, že pokud by lidé věděli, kde a jak je potřeba pomoci, nebáli by se přidat. (I z tohoto důvodu jsem založila tento web.)
Dlouho jsem hledala nějaká čísla, která by více přiblížila problém s novodobým otroctvím ve světě, protože pod čísly si toho dokážeme více představit a udělat si obrázek o šíři problému. V polovině října uveřejnila organizace na ochranu lidských práv Walk Free Foundation (dále jen WFF) žebříček zemí nejvíce ohrožených novodobým otroctvím. Podle jejího průzkumu se počet obětí moderního otroctví vyšplhat na 29 800 000 lidí.
Každá organizace do novodobého otroctví zahrnuje trochu něco jiného. Podle WFF do moderního otroctví patří zneužívání a prodej dětí, nucené práce, dlužní otroctví a v neposlední řadě také obchodování s lidmi. Pokud tohle všechno zařadíme pod pojem novodobého otroctví, tak nám, alespoň podle WFF, vyjde zajímavý seznam zemí.
Česká republika se umístila na 3. místě v žebříčku Evropských zemí. V celosvětovém žebříčku jí pak můžeme najít na 54. příčce ze 162 hodnocených zemí. Podle organizace je v Česku okolo 38 000 lidí ohrožených moderním otroctvím. Lidé o pravdivosti průzkumu pochybují a někteří jsou toho názoru, že WFF ta čísla trochu přehnala a naší republiku tak dala na né moc pěkné místo. Nikdo neví, co je na tom pravdy. Mnoho lidí si nevšimne, že tabulka je srovnána podle poměru celkového počtu obyvatel na počet obětí... Ale my bychom se spíše místo kritizování organizace měli snažit s tím něco udělat, abychom se při dalších průzkumech nemuseli stydět za to, že žijeme v česku.